Lamentálás a magyar neorepublikánusokon (szerkesztőségi jegyzet)

Sokszor vigasztalják monarchisták magukat azzal, hogy igazából elkötelezett magyar republikánusok nincsenek. Rossz hír nekik az, hogy vannak, tessék csak megnézni. Konkrétan ők azok. Jól érzik magukat, baloldaliak és gyarapodnak. Korábban azt írtuk, hogyfitneszrepublikánusok, ez alatt azt értettük, hogy mindenfajta jófejkedő plázás és utcai flash mobokkal nyomultak, amelyek alapján nem nagyon lehetett komolyan venni őket, de pontosan ez lett a gond. A komolytalanság a mai társadalomban népszerűséget hoz, ezért van az, hogy a 4K! ma már egy modern (szó szerint és szimbolikusan is) baloldali és deklaráltan republikánus párt, amely közösségi médián és közösségi "élmény-performanszokon" hízott ekkorára.

Úgy republikánus persze, ahogyan mások is; hamis politikai hagyományok mentén, de ez senkit sem fog zavarni. A magyarok legnagyobb részének nincsen valós gyökereken nyugvó identitása (vagy éppen semmilyen sincsen és még egy magyar zászló is ciki neki), csak az ami kommunista vákuumban vagy az után született. Az ember így könnyen és észrevétlenül lesz republikánus és azt gondolja, hogy Károlyi Mihály jófej volt, és a csúnya rossz Horthy, meg Sigray meg Lehár rosszat akart Magyarországnak, amikor jött az ellenforradalom. Nem zavarja, hogy minden magyarországi köztársaság vagy megszállás alatt jött létre, vagy az után következett. Megszállás és nem felszabadulás.

És sajnos igazuk van 4K!-éknak, amikor erre alapoznak (vagy csak ennyit tudnak?) mert az ilyen és ehhez hasonló makacs tényeket az egyszeri magyar sem tudja. A 4K! a kommunizmus agymosásának és a poszt-kommunizmus hanyagságának, langyos lábvizének az élvezője. Trendik és befogadhatóak, nem kell sokat gondolkodni, csak jól kell érezni magukat a tagoknak. A perc-emberek új táplálékai ők, lesz helyük tehát a magyar politikai palettán. Semmi merészet nem mondanak, de mégis újak és nem kívánnak komolyabb mozgást az agytekervényekben. A szavazatokra utaznak és protestálnak OV, a Fidesz, a Jobbik, meg Selmeczi Gabriella frissen mosott szőke haja ellen. Szóval akinek nem kell az MSZP (akik szintén két éve nagyon republikánusok lettek és ugyanúgy a Kossuth - brrrr! - címert használják, mint a 4K!) uncsi az LMP, a Milla meg kevés, annak itt van most a 4K!.

Kell-e ezzel foglalkozni?

Lényegében igen, meg nem is. A 4K! parlamenti párt lehet, tényező is, talán éppen a szintén nagyon trendi LMP-vel karöltve erősödik meg. Ha így lesz, akkor beolvasztja ezt a semmilyen kis happening-pártot, az nem vitás, mert a baloldal logikája mentén, mindig a rendszerezettebb és újabb áramlat győz a régebbivel szemben. Szóval, a 4K! itt van és itt is lesz, hacsak nem lesznek olyan szerencsétlenek, mint az LMP, akik esernyős flash mobokat szerveznek parlamenti pártként és azt gondolják ez a politikai tett (a 4K! mondjuk ezen már túl van).

A pártszinten megnyilvánuló republikanizmus, azonban a köztársaságiságot népszerűtlenné teheti, hiszen nyíltan megint csak egy pártprogram lesz, könnyű lesz vele szembehelyezkedni. A köztársaság sohasem a nemzet egységének igényével lép fel, hanem mindig valamilyen pártpolitikai programként, most éppen az MSZP, DK, az LMP, a Milla (ugye, senki sem vette be, hogy ők "civilek"?!) tolja ezerrel és megy is nekik a szekér a virtuális térben, főleg azért mert kormányellenesek és trendik. Mert ilyen a magyar neorepublikánus: lájkgyüjtögető és mémgyártó, mint egy celebrajongó. Szóval újra a régi jól bevált recept: nem egy új köztársaság kell, hanem meg kell dönteni a rendszert. Miért? Mert nem tetszik és kész. Nincsen, nem is kell több magyarázat, ennyi a szavazópolgárnak is elég, aki a kilakoltatástól és hóvégi csekkek özönétől retteg (joggal) és a poszt-kommunizmus szocializációs élménye dübörög a vénájában meg az agyában.

Mi a feladat? Elvetni ezt a logikát és alternatívát kell mutatni. Az ellenforradalom logikája azt mondatja, hogy másmilyen minőségek mentén jön el a változás, mint a forradalomban.

Forradalom? Ó, igen.

Nem kellenek tankok, meg kokárdahegyek, meg szónoklatok a XXI. században, a baloldali republikánusok, mindig forradalmat is akarnak, ha változást akarnak. Ha nem lesz ilyen, akkor majd utólag annak nevezik azt, ami a változást meghozta és az ő javukra fordította a helyzetet. Ennek mi az ellenkezőjét akarjuk és az ellenkezőjét képviseljük. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy nem köpködni kell a 4K!-ra, hanem a királyság mellett kell érvelni. A köztársaság senkinek sem kell, csak pártérdekek kiszolgálása és megvétózása van jelenleg. Ez nem egy eszme, ez nem egy platform, emberek!

Mi az egység mellett vagyunk, ezért vagyunk a királyság mellett is, nem azért mert Horthy katonaindulóival kelünk és kétfejű sasos a párnánk este. Azt tapasztaltuk, hogy a köztársaság nem működik. Nem kell új, akkor pláne nem, ha akik a legjobban akarják nem tudnak számolni sem és azt mondják, hogy ez a negyedik. Nem "anti-republikánusok" vagyunk, hanem monarchisták és e mellett valamilyen pártot is támogat(hat)unk. Ez nagy különbség. Nem valami ellen vagyunk, hanem valami mellett. A helyzet azonban az, hogy most egy republikánusnak nincsen semmi olyan, ami mellett lehetne, hacsak nem kormányellenes lózung nem az.

(Regnum!)

Hozzászólások