A királyi Párizs - a köztársasági jelenben (képriport)

Eheti bejegyzésünk egy rövid képes beszámoló lesz a köztársasági Párizs pár szép, királyi, és esetenként magyar vonatkozású emlékeiről, jelenségeiről. Érthető módon keveset lehet ezek közül fellelni, a legtöbb jól el is van dugva, avagy - mint a Picpus temető esetében, ahol a forradalom számos áldozata és a Compiègne-i apáca-mártírok is nyugszanak - teljesen lehetetlen időben van nyitva. Párizsban is, mint ahogy itthon is egy rendkívüli katyvaszt fedezhetünk fel, melyben számos érték megőrződött. Ezekből kívántunk válogatni. Ám beszéljenek a szavak helyett a képek.

 

Fotózta, kompilálta, képaláírásokkal ellátta: v. Uhel Péter Ágoston

 

Ausztriai Anna, I. Ferdinánd királyunk dédunokájának, XIII. Lajos királynak és XIV. Lajos anyjának az emléktáblája a Szent Pál-Szent Lajos templomban a Marais-ban, Párizs volt arisztokrata, ma hipszter, homoszexuális és művészeti negyedében.

 

Festmény XIII. Lajosról, ugyanabban a templomban.

 

Szicília királya utca, Anjou Károlyról, Szent Lajos testvéréről elnevezve a IV. kerületben, ki 1266-ban lett lett ott uralkodó. A volt Emberi jogok utcája.

 

Nagy Károly császár két lovagjával, Rolanddal és Olivérrel a párizsi Notre Dame előtt.

 

A párizsi Notre Dame homlokzata a francia királyok szobraival.

 

A párizsi Notre Dame tornyai.

 

XIV. Lajos szobor a Győzelmek terén, az 1678-79-es Nijmegeni szerződésekre emlékezve.

 

Arany Szent Johanna (Jeanne d'Arc) szobor a Tuilerák mellett.

 

II. János Kázmérnak, Lengyelország királyának, a Lembergi Egyetem alapítójának és Saint-Germain-des-Prés 76. abbéjának a szívurnája egy párizsi templomban.

 

Emlékmű Kázmér király örök emlékezetére.

 

A köztársasági Franciaország által is nagyon szeretett IV. Henrik király lovasszobra a Szajna partján, a Városszigeten.

 

Stuart Mária utca a II. kerületben.

 

Rózsaablak a párizsi Notre Dame-ban.

 

Újságosbódé, a Courrier internationale címlapja: "Mindennek ellenáll: a modernitásnak, a botrányoknak, a republikánusoknak". Alatta: "A monarchák soha nem halnak meg".

 

Szent Johanna (Jeanne d'Arc) szobor a Szent Ágoston templom előtt.

 

Anjou utca a VIII. kerületben.

 

XVI. Lajos tér, melyen egy ligetes parkban emlékkápolnát állíttatott XVIII. Lajos elődje és felesége, Mária Antónia részére.

 

Joseph de Maistre utca - alatta jellemzésként: ellenforradalmi író - a XVIII. kerületben, a Montmartre-on, Párizs művészeti negyedében.

 

Saint-Denis-ben, egy Párizstól északra fekvő kisvárosban található a Szent Dénes Bazilika, ahol a Franciaország királyai nyugszanak, ez a "királyi nekropolisz".

 

Emléktábla a Szent Dénes Bazilikában: "1429. szeptember 13-án kedden Szent Dénes tiszteletére ajánlva seregeit, itt sérült meg Jeanne d'Arc Párizs előtt."

 

A Szent Dénes Bazilika főoltára és főhajója.

 

I. Ferenc királynak a sírja.

 

Királysírok, köztük a Templomos Lovagrendet feloszlató IV. (Szép) Fülöpé és II. Ferenc királyé.

 

XVI. Lajos király és Mária Antónia királyné emlékműve, melyet XVIII. Lajos király állíttatott. (hátulról-előlről)

 

 

Királyi sírok, királyi maradványok.

 

Oltár a nekropoliszban, a főoltár alatt, Mária Antónia királynéi monogrammjával és egy Pszeudo-Dionüsziosz Aeropagitász idézettel: "Mindenki számára, ki önreflexiót gyakorol, a szépség megjelenési formái egy láthatatlan harmónia alakzataivá állnak össze." (Égi hierarchia, 3)

 

XVIII. Lajos király mellszobra egy díszes ablak előtt. Ő volt az utolsó francia uralkodó, ki végső nyugalmát a királyi nekropoliszban lelte meg.

[A bélyegképen a mártírsorsú Mária Antónia (Marie Antoinette) királyné, magyar királyi hercegnő, akit a forradalmi terror végeztetett ki, címere látható a jobb felső - fő - címermezőben a magyar címerrel.]

Tags: 

Hozzászólások