III. Károly király körút

Mostanában fejeződik be a Kiskörút Astoria és a Deák Ferenc tér közé eső szakaszának felújítása. Most nem arról lesz szó, hogy vajon a villamosoknak vagy a járókelőknek van-e nagyobb szüksége a fák árnyékára. Sokkal inkább arról, hogy ki, vagy mi a névadója a Károly körútnak. Elnevezése számtalanszor változott az elmúlt 137 évben. És ez Legitimista szempontból koránsem közömbös téma.

Története röviden összefoglalva: 1874-ig Országútnak hívták a mai Kiskörutat, ebben az évben a mai Városháza helyén álló Károly Kaszárnyáról nevezték el Károly körútnak. Tehát egy áttétellel III. Károly királynak nevét vette föl. 1916-ban a megkoronázott IV. (Boldog) Károly királyról nevezték el: Károly király út. Az 1918-19-es káoszban előbb Népakarat, majd Népkörút volt (utóbbi 133 napig). Az ellenforradalom győzelmével és a királyválasztók közötti szembenállás miatt a Károly körút elnevezés tért vissza. 1926-tól ismét Károly király útnak hívják. 1945 után előbb Somogyi Béla, majd 1953-tól Tanács, végül 1991-től ismét Károly körút.

A mai demokratikus viszonyok közepette a városvezetés, valamint az itt lakók számára tökéletesen közömbös, hogy kiről is van elnevezve ez a közterület. III. Károlyról, IV. (Boldog) Károlyról, egy kaszárnyáról, vagy egyszerűen csak egy manapság már kevésbé divatos férfinévről. De ugyanez a helyzet például a Krisztinavárossal, a Ferdinánd-híddal, vagy a Palatinus stranddal. A tudatlanság ellen indított legitimista hadjárat első állomása ez. Világossá kell tenni, hogy ha a levakarjuk a rárakódott tudatlanság-koszt kertület, közterület neveinkról, alóluk kibukkannak a Habsburg-dinasztiából származó királyink, hercegeink és hercegnőink.

Summa summarum: (ha áttételesen is, de) A Károly körút III. Károly király nevét viseli.

Hozzászólások