A restauráció zászlaja alatt vonulnak Líbiában a tömegek Kadhafi ellen?

Jelenleg a líbiai monarchisták zászlaja, a Kadhafi-ellenes felkelők szimbóluma lett. A líbiai monarchista zászló, melyet az ország stockholmi nagykövetségére is kitettek, a diktatórikus Kadhafi irányítása előtti Líbia zászlaja, mely az ellenállók szimbólumává vált a napokban. A zászlót – mely egy vízszintes vörös, fekete és zöld sávon fehér félholdat és egy fehér csillagot ábrázol (lásd a képen) – 1951. december 24-én fogadták el az ország zászlajának, mikor az olasz gyarmati hatalom alól kivonta magát Líbia, Mohamed Idrisz al-Szenuszi királlyal államfőjeként.

Ma a zászlót a monarchistákon kívül még használják a líbiai ellenzékiek szerte a világban, valamint a mostani zavargások alatt a Kadhafi-ellenes erők is szimbólumuknak tették meg. A zászlót az illegitim diktátortól elpártoló külügyi képviseletek, valamint a Kadhafi-hű nagykövetségek előtti tüntetéseken résztvevők is megtették szimbólumuknak (például Belgrádban).

Mielőtt az ország hivatalos zászlaja lett volna 1951-ben, ezek a színek voltak már 1950 decemberétől a keleti Cyrenaica provincia jelképei. Ennek a régiónak a fővárosa, Benghazi vezette a Kadhafi-ellenes lázadást a kezdetektől fogva. Cyrenaica zászlaját az Oszmán Birodalomé inspirálta, melyhez a régió 1552 és 1912. között tartozott, mielőtt Olaszországhoz került volna, aki egyesítette az országot 1934-ben.

1969-ig lobogott a zászló az ország fölött, amikor is lecserélték az ún. „arab forradalom” színeire: vörösre, fehérre és feketére – a zöld szín nélkül. Mikor 1972-ben Líbia csatlakozott az Arab Köztársaságok Szövetségéhez, átvette a Szövetség zászlaját; egy arany héját, amint egy tekercset fog karmaiban, a Szövetség arab nevével rajta.

Ezek után Anwar Szadat egyiptomi elnök jeruzsálemi látogatása miatti tiltakozásaként – valamint, hogy jelezze a szakítást a két ország közt – Kadhafi 1977-ben egy új zászlót vezetett be, mely teljesen zöld. Ez a világ egyetlen zászlója csupán egy színnel és semmilyen más részlettel. A zöld az embereknek az iszlám iránti odaadásukat hivatott szimbolizálni.

Sokan úgy vélik, hogy a zászló nem feltétlenül jelenti a monarchiához való visszatérés vágyát, csupán a függetlenséget szimbolizálja; arra a függetlenségre utal, amit Olaszországtól elnyertek majd Kadhafi újra elvette tőlük. Ám a tüntetők tábora még nem ad egységes képet, így kár lenne ezt a következtetést levonni. Ezt támasztja alá, hogy több tüntető is a volt király képével vesz részt a megmozdulásokon és a királyságot élteti (lásd képünkön), mint független líbiai államformát, amely a szabadságot jelképezi.

Líbia trónörököse, Mohamed asz-Szenuszi, a volt király unokaöccsének a fia, jelenleg a királyi család feje és koronaherceg, tehát a trón legitim örököse is. A 2011-es tüntetéssorozat alatt szólt is a nagy nyilvánossághoz és szavaival kifejezte, hogy számára az elsődleges népének a biztonsága, valamint az, hogy a gyilkosságoknak vége legyen. Azt, hogy az ország visszatér-e a királysághoz, mint államformához, valamint az 1951-es királyi alkotmányhoz „[…] majd a líbiai nép dönti el” - mondta. Ezek után kijelentette, hogy ő is és egész családja „a líbiai nép szolgálatában áll”.

A Middle East Online és az Al Jazeera nyomán: Uhel Péter.

Hozzászólások