I. Ferenc József és II. Vilmos őszinte hívei Texasban

Év vége közeledtével egy kis színes anyagot gondoltunk közzétenni az oldalainkon. Korábban egy cikkben már írtunk róla, hogy milyen érdekes lett volna, hogyha perszonálunió valósult volna meg a Mexikói Császárság és a Magyar Királyság között. Most egy még kevésbé ismert epizódról szeretnénk szólni; osztrák és német monarchista telepesek jelenlétéről Texasban. Az érdekes történelmi epizód felvillantása mellett célunk az is, hogy bemutassuk, hogy egy dinasztia és a hozzáfűződő dinasztikus hűség és politika milyen perspekívát képes hordozni önmagában is az alattvalók számára.

A német jelenlét Texasban mindig is számottevő volt és a teuton texasiak több módon is nyomot hagytak ez az amerikai államon. Fredericksburg városa (többek között Chester Nimitz tengernagy szülőhelye) Hill Country-ban (a Texas szívét jelentő hegyes vidék ahol a legtöbb német él) például a porosz királyról, Nagy Frigyesről lett elnevezve. New Braunfels városa, San Antoniotól északra pedig Karl von Solms-Braunfels nassaui hercegről, az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének tisztje is volt, aki az első német gyarmatosítókat vezette a Texasi Köztársaságba az Adelsverein tagjaként, hogy egy Új Németországot építsenek fel a hatalmas, néptelen területen. Ez is mutatja, hogy milyen erős volt a kötelék a német és az osztrák texasiak és hazájuk közt. Fentebb látható egy kép, amelyet az első világháború alatt (természetesen még az USA hadüzenete előtt) nyomtatták, és a német anyanyelvű texasiaknak a hazájuk iránti hűségére akar hatni egy II. Vilmos német császár és I. Ferenc József osztrák császár és apostoli magyar király portréjával díszítve. A képen az Alamo erőd is látható, amely a texasi szabadság szentélye.

A baloldali szöveg: "A szívek nyitva a zsebek vastagok, ne felejtsétek el, hogy németek vagytok!" Míg a jobboldalin: "Értetek és becsületetekért harcol az osztrák és a német sereg!". Ez egy felhívás volt a teuton texasiaknak, hogy támogassák az osztrák-magyar és a német Vöröskeresztet a háború alatt. A lap alján hírt adnak egy San Antonioban, 1916 októberében tartott német-texasi fesztiválról is; "A háborút megszenvedő németekért, osztrákokért és szövetségeseikért". Ez megmutatja a Központi Hatalmak és szövetségeseik iránt érzett szimpátiát az USA hadba lépése előtt, mely esemény után minden a németek iránt enyhe szimpátiát jelentő érzelem vagy egyszerűen csak a háborút nem támogató hozzáállás el volt nyomva a diktatórikus Wilson-rezsim uralma alatt. Ezek után történt az is, hogy Texas elvesztette német karakterének egyes egyértelmű jeleit. Például San Antoniónak a szabadelvű művészeiről, viktoriánus házairól és autoriter parkolási törvényeiről híres mai 'King William' negyede eredetileg 'Kaiser Wilhelm' (Vilmos császár) negyed volt, ám miután az USA belépett a nagy háborúba - mint más, német eredetű neveket ezt is - lecserélték a politikailag korrektebb 'King William' névre, ami ugye nem pontos, hiszen II. Vilmos császár volt és nem király.

A The Mad Monarchist alapján: Uhel Péter.

Hozzászólások