Előadás a királyság alternatívájáról Budapesten!

Pánczél Hegedűs János publicista, történész, a Regnum! portál alapítója, a Miles Christi főszerkesztője tart előadást a királyságról és egy kis könyvbemutatót is Budapesten, az Egyesült Magyar Ifjúság Klubjában. A királyságról, mint "össztársadalmi alternatíváról" beszél, amely a jelenlegi erkölcsi, kormányzási, politikai válságból kiutat jelenthet, és amelynek helyreállításával a nemzet rátalálhat saját, eredeti életformájára is. Ebben az előadásában igyekszik az ezzel kapcsolatos huszadik századi elképzeléseket is bemutatni (Mindszenty József hercegprímás kísérlete, az 1920-ban megalakult Nemzetgyűlés jogfolytonosságot helyreállító koncepciója).

Az előadás címe:Köztársaságok után királyság - Az államformaváltás kritériumai és lehetőségei
Időpont: 2010. december 8. (szerda), 18.00
Helyszín: Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 59., VI. kerület, EMI Klub.

Az előadó alapállása az, hogy a jelenlegi köztársaság olyan autoritás- és legitimitásdeficittel küszködik, amelyet nem tudott leküzdeni a rendszerváltás óta eltelt húsz év alatt sem, képtelen volt a konszolidációra a kommunista diktatúra után, így a köztársaság egy bukott államforma jelenleg.

A köztársasági államforma, annak ellenére, hogy abszolút népuralmiságra hivatkozik, idehaza sohasem járt együtt a nép megkérdezésével. Csak rá hivatkozva, de igazából nélküle jött létre minden esetben a köztársaság itthon (1918, 1919, 1946, 1949, 1989) bármilyen formában is.

Jelenleg sincsen felvállalható politikai hagyománya Magyarországon a republikanizmusnak, ellentétben a királysággal, amelyet a magyar nemzet saját magának alakított ki és formált közel ezer év alatt, organikus módon.

Terjeszteni, eljönni, meghallgatni, beszélgetni.

Hozzászólások