Trianon emlékművet avatnak a ciráki Király-kápolna mellett

A Cirák és Dénesfa határánál lévő Király-kápolnánál Trianon emlékmű is lesz, így Boldog IV. Károly utolsó visszatérési kísérletének és Trianon tragédiájának egy helyen lesz emlékműje. A ciráki Király-kápolnájánál, június 4-én trianoni emlékművet avatnak. A cirákiak a trianoni békediktátum 90. évfordulóján kérnek áldást a magyarság egyik legfontosabb jelképére, amely a Dunántúlon amúgy is elterjedt, szívesen alkalmazott jelkép, az ott felállított kettős keresztre.

A három méter magas tölgyfából készült emlékmű, melynek talapzatába az elszakított területekről összegyűjtött köveket építettek bele, hivatalosan nemzetünk gyásznapján kerül átadásra.

Külön érdekessége még az emlékműnek, hogy a Király kápolnához vezető út bejáratánál kapott méltó helyet Cirák és Dénesfa község határában, ott, ahol IV. Károly, az ezeddig utolsó magyar király 1921. évi visszatérési kísérletének emlékét őrzik, mivel hazatérése során itt ért földet repülőgépe. Boldog IV. Károly apostoli királyunk ereklyéjét szentmise keretében ebben a kápolnában helyezték el, egy szépen kidolgozott, kereszt alakú tartóban. Ezen a helyen tarják meg minden évben októberben a hagyományos Károly-misét is, amelyen a magyar királyságpártiak is jelen vannak (lásd lentebb a videót a tavalyi megemlékezésről).

Az átadási ünnepség szónoka Budai Zoltán kenyeri plébános lesz, a felszentelést pedig Jász László atya, a helyi plébános úr végzi.

Az avatás után emlékeznek meg nemzeti tragédiánkról; Császár Sándor magánénekes, Lukács Csongor és Lukács Veronika előadását hallgathatják meg a Trianon fájdalmát feledni nem tudó résztvevők.

A megemlékezés helyszíne: Cirák, Király-kápolna, időpontja: 2010. június 4. 18 óra.

Hozzászólások