Ziták és évszázadok Tatán

A tatai Esterházy-kastély szezonnyitó ünnepségét a város Zitái tiszteletére ajánlja. Április 24-én, szombaton 13 órától Zita királyné, Szent Zita és Szeleczky Zita emlékére összeállított programsorozattal nyitják meg a 2010-es nyári idényüket. Zita királyné, Boldog IV. Károly király hitvese a sikertelen visszatérés és a budaörsi csata után vendégeskedett férjével együtt a kastélyban 1921. októberében. Az Esterházy-kastély déli sarokszobáját, mely egy ideig otthont adott a királyi párnak, IV. Károly tiszteletére és emlékezetére rendezték be. Az utolsó magyar királyi pár emlékére filmvetítést szerveznek, melyen az egykori koronázás felvételeit vetítik le a résztvevőknek.

Szeleczky Zita az Egy éjszaka Erdélyben című filmje is Tatához kapcsolódik, ugyanis az Esterházyak angolkertjében forgatták 1940-ben. A filmvetítés mellett Szeleczky Zita hagyatékát is bemutatják egy időszaki kiállítás keretein belül a kastély földszinti nagytermében. Keresztfia, Jávor Zoltán tolmácsolásában pedig fordulatokkal gazdag visszaemlékezésén és előadásán keresztül ismerkedhetünk meg.

Szent Zitán, a szolgálólányok védőszentjén keresztül a korabeli cselédség mindennapjait elevenítik fel. A látogatók a kastély eddig nem látogatható, rejtett zugaiba is betekintést nyerhetnek a rendhagyó tárlatvezetéseken, valamint Giszl Anna kézműves-iparművész munkáit, a századforduló viseleteit és a magyar történelmi ruhakölteményeket egy a régmúltat idéző divatbemutatón ismerhetik meg a látogatók.

A belépődíj egységesen 200 forint.

[G.P.]

Hozzászólások