"Isten veled szívünk minden álma ..."

Ki volt mostanában a budai Várban? Én nemrég és a csak a tizenötödik ember volt magyarul beszélő, aki elment mellettem. A legjobb az volt, amikor egy ember megszólított "Dujuspikinglis?" - Mire én jeleztem, hogy magyar vagyok, amire egy elkeseredett "A fenébe!..." volt a válasz.

A legtöbb mai ember a kommunista "helyreállításban" megtekinthető állapotán szocializálódott a Várnak. Én is sajnos. A "Mátyás templomon", a Halászbástyán, meg a várbuszon kívül, a sok turista jut csak eszébe. A Várat kötelező megnézni, mint a Hősök terét, és legalább annyira nem is jelent nevezetességnél többet a magyarok nagyobb részének, mint az átrendezett hősök eme tere. A "budai Vár", vagy "a Vár", pedig ugye a Királyi Vár eredetileg, ahol legutóbb a kormányzó lakott előtte pedig a királyi pár is itt lakott, ha tehette (Gödöllő mellett mondjuk legtöbbször), a nyilasok, németek, aztán a szovjetek is szépen kirabolták 1944 márciusa után.
Itt volt a koronzás is legutoljára, de reméljük nem utoljára. Itt tett fogadalmat Boldog Károly királyunk a szabad ég alatt és tette meg a híres kardvágásokat is.

Aztán nem úgy állították egészen helyre a komcsik, hogy "királyi" legyen, hanem inkább "múzeumi" vagy műemléki. Úgy is járunk ide, egy nagy üveges múzeumba, ami ennél nem több, hacsak nem az OSZK a cél.

A nosztalgia nem mindig öl és nem mindig konzervál, van amikor egy pozitív vágyat ébreszthet arra, hogy helyreállítsuk azt ami már nincsen. Ezzel a reményteli gondolattal csatoljuk be ide ezt a kis videót.

(Regnum!)

Hozzászólások