Slachta Margit

A köztársaság kikiáltása nem a népakarat megnyilvánulása - Slachta Margit levele az államformaváltásról

feb
04
Slachta Margit következetes politikai magatartását már méltattuk mi is ezeken az oldalakon. Felszólalása, amellyel a királyságot lényegében egyedüliként védte meg 1946-ban a Nemzetgyűlésben, a magyar történetírásban ismert, de talán kellőképpen nem értékelt és általában anakronisztikusnak feltüntetett.
Posted By SzVD tovább

Videók a Slachta Margit Konferenciáról

nov
09
2009. szeptember 18-án, délután 3 órakor a Magyar Kultúra Alapítvány Corvin termében Budapesten a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége szervezésében emlékkonferenciát tartottak Slachta Margitra emlékezve, a Magyar Országgyűlés első női képviselőjének születésének 125. évfordulóján.
Posted By SzVD tovább

„Egy ezeréves megszentelt múlttól szakítjuk el az országot.” – Magyarország államformájáról szóló vita a Parlamentben

jan
31
Az alábbiakban Schlachta Margit példaértékű felszólalását közöljük arra emlékezve, hogy éppen hatvankét éve volt a „vitája” annak, hogy Magyarország milyen államformát vegyen fel a II. világháború után. Szinte közhely, de azért megismételjük, az államforma kérdéséről egy olyan Nemzetgyűlés döntött ekkor, amelynek erre nem volt felhatalmazása a néptől (ami azért is érdekes, mert a köztársasági törvényben rögzítették a népszuverenitás elvét), és bár többen felvetették, népszavazással sem akarta eldönteni az államforma kérdését, ezt a jogot magának vindikálta.
Posted By Petrus Augustinus tovább
Feliratkozás RSS - Slachta Margit csatornájára