Zita királyné

A királyné boldog, a hercegprímás is, de mégis sír - történet Mindszenty Józsefről és Zita királynénkról

máj
06
1972 április 1. Zita ismét ott áll a madeirái halott előtt. Az ötvenedik évforduló ez. Kereken félszázada, hogy a szere¬tett férfi nincs vele. Fizikai valóságában nincs vele, mert máskülönben mindig együtt voltak e nehéz évtizedekben s amit gyerekeiért tett, érte is tette, Károlyért, akit az Egyház talán a szentek sorába iktat egyszer... És Károlyra gondolt néhány hét múlva megint, immár odahaza, az utolsó otthonban, Zizersben. Elérkezett a hosszú élet nagy állomása: Zita 80. születésnapja.
Posted By bercesa tovább

A napsugaras királyné - Zita királynénk köszöntése

ápr
27
Egy kivételes asszony, egy dinasztia kiemelkedő alakja, akinek lelkében olyan csodálatos tartás van, hogy az élet összes kegyetlen próbája sem törte meg soha. Emlékezzünk meg a mi napsugaras királynénkról ezen a napon, de ne búsuló nosztalgiával, hanem inkább erőt merítve életéből, tetteiből, csodálatos jelleméből. Igyekezzünk méltók lenni emlékéhez, életünkben pedig próbáljunk életszentségéhez közeledni. Éljen Zita királyné, aki mindenkori anyai, asszonyi, királyi példakép. Prohászka Ottokár köszöntőjével emlékezünk Zita napján királynénkra.
Posted By bercesa tovább

Ima Zita királynénk boldoggá avatásáért

ápr
05
Az alábbiakban olvasható Zita királynénk (1892-1989) boldoggá avatásával kapcsolatos ima, hivatalos magyar fordításban. 2009. december 10-én csütörtökön jelentette be az ez idáig utolsó magyar királyné boldoggá avatási eljárását Yves Le Saux, a francia Le Mans városának érseke. Érdekesnek tűnhet talán, hogy nem Svájcban indítványozták a boldoggá avatást, hiszen Zita királyné életének utolsó 20 évét a Svájcban található Zizers község Szent János-apátságban kialakított idősek otthonában töltötte.
Posted By SzVD tovább

Ziták és évszázadok Tatán

ápr
21
A tatai Esterházy-kastély szezonnyitó ünnepségét a város Zitái tiszteletére ajánlja. Április 24-én, szombaton 13 órától Zita királyné, Szent Zita és Szeleczky Zita emlékére összeállított programsorozattal nyitják meg a 2010-es nyári idényüket. Zita királyné, Boldog IV. Károly király hitvese a sikertelen visszatérés és a budaörsi csata után vendégeskedett férjével együtt a kastélyban 1921. októberében. Az Esterházy-kastély déli sarokszobáját, mely egy ideig otthont adott a királyi párnak, IV. Károly tiszteletére és emlékezetére rendezték be.
Posted By SzVD tovább

Könyvajánló - Jean Sévillia: Zita, a bátor császárné

okt
12
Kicsit félve vettem le a könyvesbolt polcáról Jean Sévillia, Zita a bátor császárné c. könyvét, mert attól tartottam, hogy egy hideg, unalmas tanulmányszerűen megírt, esetlegesen még Habsburg gyűlölettel is átitatott könyvet néztem ki. Szerencsére az első pár oldal után kellemesen csalódtam a könyvben. Írta: Barcsa Gábor.
Posted By SzVD tovább
Feliratkozás RSS - Zita királyné csatornájára